Was er wel een ballroom op de Titanic?

Een vraag die me gezien de hype rond de honderste ‘zinkdatum’ van het schip, erg bezig hield de laatste weken. Zo werd hier in Antwerpen een heel programma van het Red Star Line Museum gepresenteerd, waar een prominente plaats voorzien was voor the ‘Ballroom Belgenland’ . Dat was natuurlijk een ander schip en het voer ook in een andere tijd (tewaterlating 1923). Daar bestond zoiets al een wijdse ‘reception room’ waar ook het orkest speelde. Het ware sociale hart van het schip. De ruimte werd ook wel eens ‘Palm Court’ genoemd, omdat er effectief palmbomen stonden.

Daarom ging ik op zoek naar nog andere Palm Courts en de betekenis van die specifieke naam. Dat bleek gemakkelijk te kunnen worden nagegaan. The Palm Court Ballroom , de eerste met die naam, bevond zich in het Alexandria Hotel in downtown Los Angelos en bestaat vandaag nog steeds. Het is een vermaarde plek waar een goed deel van het societyleven in L.A. zich tussen 1911 en 1921 afspeelde. Befaamde Jazzartiesten uit de beginjaren van het genre traden er op en er werden heel wat societyballs georganiseerd.

 Na de opening van een concurrent in 1923 raakte de plaats echter uitgeleefd. In de jaren ’50 en ’60 stond de plek vooral bekend als boksring, zoals we hier in België ook wel zagen gebeuren met gelijkaardige danszalen. Vanaf 1971 is het een beschermd monument.

Maar zoals het nog vaker gaat, speelde men graag leentje buur bij de namen van befaamde feestpaleizen. Het lijstje El Dorado, Alcazar, Mabille, Flora, Lido, enz. kun je in dit geval dus uitbreiden met Palm Court ten minste als het om oceaanstomers gaat uit de gloriedagen van het genre. En er was inderdaad een Palm Court op de Titanic. Er is echter ook een grote ‘maar’ aan deze vaststelling verbonden. Laat het beeld voor zich spreken:

Zoals de meest  gedetailleerde vloerplannen die ik kon terugvinden al aantoonden: de Palm Court op de Titanic was met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen danszaal. In tegenstelling tot op de Belgenland lag de zaal namelijk aan één kant van het schip en ze was redelijk smal. Op de Belgenland was het een enorme ruimte die de hele breedte van het schip besloeg wat al meer aan een heus luxe danspaleis doet denken. En in tegenstelling wat de beroemde film doet geloven was er bedendeks nog veel minder plaats om een ‘danske te placeren’. Bekijk de grondplannen van dek C, D en E maar eens goed. Buiten krappe hutten en eetzalen is er geen centimeter onbenut gelaten.

De Palm Court op de titanic was eerder eerder een soort lounge waar je iets kon drinken en waar het bij de muziek van een ‘strijkje’ aangenaam toeven was. Daarmee spon zich ook een tweede vraag aaneen in mijn brein: was er wel een dansorkest op de Titanic? Maar dat is stof voor een volgende bijdrage.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *