Van de waaiers van weleer

Balwaaier

Hoe het komt dat deze traditie ondertussen is uitgestorven, is mij een raadsel. Waaiers om jezelf wat koelte toe te waaieren horen bij een bal als goede dansschoenen. Ze werden tot in de jaren ’60 voor speciale bals gedrukt en aan de dames uitgedeeld. Laatst kwam mijn danspunt collega Anick van Dam nog op de proppen met een prachtig roze exemplaar uit het Antwerpse uit het magische jaar ’69.

Ik was altijd blij om er eentje tegen te komen als ik op jacht was in de archieven. Gewoon een kwestie van sport: ze zijn relatief zeldzaam. Bij deze dus een dubbele oproep. Ten eerste wie nog balwaaiertjes heeft liggen van vroeger mag mij altijd een foto’tje toesturen. Ten tweede: wie organiseert nog eens een bal met balwaaiertjes? In beide gevallen zal ik er op deze blog kond van doen.

Overigens, als je het woord balwaaier in google intypt krijg je een interessante link te pakken naar de online databank van ‘Het Geheugen van Nederland’. Je kunt bijzonder inzoemen op dit een zeer elegant waaiertje.

Balwaaier_002

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *