De Polka en/van Kortenberg

Polka_en_van_Kortenberg

Soms komt inspiratie op de vreemdste plekken in je naar boven borrelen. Zo stond ik vanochtend bij de fabuleuze bakker ‘Het Verlangen naar Meer’ in de Mechelsestraat in Leuven. En wat zag mijn lodderig oog? Twee broden lichtten op van tussen de dozijnen lekkernijen in de rekken. Broederlijk naast elkaar het brood ‘Polka’ en het brood ‘Kortenberg’. Die ik prompt beiden kocht. Toen ik de winkeldame er attent op maakte dat ze een gouden marketingwapen zowaar liet liggen, keek ze mee enigszins verwilderd aan. Ze denkt waarschijnlijk nog steeds na over de gek die per se die twee broden wilde hebben.

Op de foto hierboven is het polkabrood het dikkere. Een heerlijk tarwebroodje met olijfolie. Thuis even Boone’s encyclopedie gecheckt. Ik citeer:

“Polka (stamppolka) – Kortenberg (171):

Deze polka werd in Midden-Brabant stamppolka genoemd en was tot omstreeks 1930 een geliefd nummer van de dansorkesten. Het werd rechtopstaand gespeeld als intermezzo tijdens het bal. Op het ritme van de aangekruiste noten stampten de muzikanten en het publiek afwisselend met de linker- en rechtervoet op de vloer. Zie ook versies van Antwerpen, Sint-Kruis en Heist-aan-Zee, nrs. 156 en 142.”

Meer moet dat niet zijn.