It takes two to tango

Tangobal

Een tijdje terug werd ik gecontacteerd door Saskia Van Belleghem van Danshuis De Ingang uit Gent ivm een vraag over balboekjes. Ze vroeg zich af of balboekjes zouden kunnen werken op een hedendaags tangobal. Ik antwoordde haar dat dat wel kon lukken, mits je het concept een beetje naar je hand zette. Een hedendaags tangobal is namelijk iets heel anders dan een 19de-eeuws officieel/prestige bal met balboekjes. Sociaal gesproken dan. Uiteraard dansten mensen op een bal toentertijd en dat doen ze vandaag nog steeds. Maar zo ongeveer alle andere sociale, culturele en gender parameters zijn ondertussen toch sterk veranderd. En dat betekent dat, als je het gezellig wil houden, je het idee een beetje moet aanpassen aan de nieuwe tijden. Niks mis mee. Te veel respect voor het verleden als je een hedendaags evenement wil organiseren, werkt gewoon niet. Ik kijk uit naar de foto’s.

Het resultaat van deze input, kun je al volgende zaterdag helpen waarmaken, dus kon ik deze post niet lang laten liggen. En op naar dus een heus tango-bal-masqué rond carnaval volgende keer!

Vroeger was het balboekje je uitnodiging tot een bal. In het balboekje stond de playlist van het orkest. Dansers spraken lang op voorhand af welke dans ze samen zouden dansen. Dit afspreken verliep wel via een chaperon… maar dat was vroeger!

Op 11 april 2015 wordt het gebruik van het balboekje opnieuw geïntroduceerd. Onderstaand zie je de flyer van het tangobal. Deze flyer is je uitnodiging. Het balboekje is het toegangsticket tot het bal. Je kan je balboekje bestellen door een mail te sturen naar info@de-ingang.be.

In het balboekje staat de playlist van Quinteto Astor. Er staan ook 9 tanda’s in die elk een omschrijving kregen(zie onder), net voldoende om de sfeer van elke tanda op voorhand te kunnen inschatten. Voor deze 9 tanda’s kan je nu reeds op zoek gaan naar een danspartner. Elke danser schrijft de naam van zijn/haar danspartner bij de tanda die ze elkaar beloven. De Dj zal deze tanda’s aankondigen. Voor de overige tanda’s kan je elkaar nog steeds op de gebruikelijke manier (cabeceo) uitnodigen. Het gebruik van het balboekje is dus een leuke alternatieve manier om iemand uit te nodigen. Zowel leiders als volgers mogen het initiatief nemen om een partner te vragen voor een bepaalde tanda.

Link naar de facebookevenementen vind je hier en hier