Een aller bescheidenst begin

Frascati_Europeana

Recent kwam ik al surfend op de wereldwijde informatie oceaan een interessant artikel tegen over de gunstige invloed van belle-époque posters op de vrouwen emancipatie. Buiten het feit dat ik niet zo veel geloof hecht aan dit soort redenering, viel mijn lodderig oog als vanzelfsprekend onmiddellijk op de eerste paragraaf van dit langerekt betoog waar het woord ‘bal’ in voorkwam. En verrek, wanneer je het over Belle-Epoque affiches wil hebben, en dan nog over Chéret, dan zijn bals en balzalen natuurlijk nooit ver weg.

Bal_Valentino

Maar om dan per se zijn werk voor Le Bal Valentino meteen ook te bombarderen tot de moeder (excusez le mot) aller Belle-Epoque lithographisch affichekunst, dat is me toch wel een paar bruggen te ver. Dat is er gewoon mijlen ver over. Ofwel zoek je dat ernstig uit en dan ben je een paar jaar zoet (een doctoraat, zoiets) ofwel verwoord je dat een beetje genuandeerder, ofwel schrijf je niks. Ik bedoel niet dat je niet iets mag zeggen over iets zonder een doctoraat op zak te hebben. Heus niet. Wie zou ik zijn om zo iets te beweren? Maar het moet wel nog enigszins steek houden wat je schrijft.

Natuurlijk zou ik niet liever willen dat het aller, aller, aller eerste lithografisch meesterwerk van de affichekunst uitgerekend een BAL AFFICHE was (de kans is niet onbestaande), maar bewijs dat dan eerst. En niet met verwijzingen naar internetbronnen alleen als het even kan. Het zou me werkelijk een immens plezier doen als het zowaar uitkwam. En, en, en ik zou je bewierroken tot je er sterren van zag, op deze blog. Een aller bescheidenste stap naar wereldwijde roem. Beloofd!

Beeldgebruik: Wikipedia Commons & Europeana (Gallica.fr)