Moors danspaleis in Brussel?

Sint_Gilles_18_003

Wie regelmatig naar folkbals gaat, kent wellicht de maandelijkse Quiemada’s die in het Volkshuis van Sint-Gilles worden georganiseerd door Muziekpublique en Frisse Folk. Het balzaaltje in de nok van het gebouw is heel mooi gerenoveerd, maar heeft soms last van overhitting wanneer het bal goed op gang is. Meestal is het er ook nogal krap wegens de uitstekende programmatie en de leuke Brusselse sfeer.

Maar misschien heb ik bij deze een alternatief gevonden voor deze kleine ongemakken. Recht tegenover de deur van het Volkshuis ligt namelijk nog een andere authentieke balzaal in Moorse stijl van Bouwmeester Guillaume Segers uit 1905. De zaal is zo uniek, dat ze in 1997 bij ministerieel besluit werd beschermd. Helaas is ze ook wat vervallen en blijft de restauratie voorlopig uit. Maar zoals dat wel vaker gaat: misschien is precies het organiseren van een bal in zo’n zaal de sleutel om dit dossier te ontsluiten en weer onder de aandacht te brengen. Ondertussen kunt alvast genieten van deze interieurfoto.

Sint_Gilles_18_001

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *