Winterlokaaldroom

Winterlokaal_029-002

Verleden week schreef ik een uitgebreide bijdrage over het “basilica-type” als basis grondplan voor zowat elke danszaal sinds de 18de eeuw in onze gewesten.

Het duurt een paar weken om zo een tekst in elkaar te draaien en daarvoor moet je ergens je motivatie halen. De aanleiding was dit keer ook wel heel bijzonder. Dr. Timothy De Paepe mailde me een paar formidabele afbeeldingen door van een recent ‘work in progress’ uit zijn 3D – duivelskeuken.

Winterlokaal_027

Het betreft visualisaties van het ondertussen verdwenen Winterlokaal van de Société Royale d’Harmonie in Antwerpen. Het gebouw verrees in 1864 en was toen één van de grootste concertzalen in België. Maar het zou niet de 19de eeuw zijn geweest, als er ook niet heel veel werd gedanst. Er vonden dus ook de meest waanzinnige mega-carnavalsbals plaats. Jammer genoeg werd het gesloopt in 1922. Het stond op de plek waar nu de parkeergarage Arenberg is aan de Vaartplaats in Antwerpen. Als je er al een keer zou parkeren (wat ik niet hoop), rij dan helemaal naar het dak. Daar kun je dan nog het laatste restant van het gebouw bewonderen. Zoek maar eens goed. Het is er nog.

Meester Tovenaar Tim maakte deze beelden in Google Sketchup in het kader van een onderzoeksproject van twee collega’s – “Ten Oorlog! Interdisciplinaire studie naar De Oorlog (1873), een oratorium van Peter Benoit op tekst van Jan Van Beers” waaraan (Jan Dewilde (jan.dewilde@ap.be) en Adelheid Ceulemans (adelheid.ceulemans@ap.be) van Koninklijk Conservatorium Antwerpen, AP Hogeschool Antwerpen) momenteel werken.

Het leuke is dat hij zich voor een goed deel kon baseren op de bouwstudie van het gebouw die ik in 2009 maakte en die je hier kunt vinden. Fijn toch dat je na zo veel jaar dit soort plaatje onder ogen krijgt. Bedankt, Tim. Dit is echt prachtig.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…