Dance Symposium Oxford 2017

Ik ben net terug van het Annual Oxford Dance Symposium in New College. Het was naar mijn gevoel een heel sterke editie. Twee jaar geleden was ik er al eens bij en het niveau van de lezingen was dit keer gemiddeld een stuk sterker.

Mijn eigen lezing ging over de betekenis en sociale achtergrond bij een reeks dansprogramma’s van een de Société Philharmonique d’Anvers tussen 1814 en 1818. Er zijn er maar een paar van bewaard en ze zijn redelijk uniek die programma’s. Ze zijn enorm gedetailleerd wat betreft de beschrijving van de quadrilles die werkelijk beweging per beweging worden meegegeven ter voorbereiding van het bal. Net zoals in danshandboeken uit die tijd. Bij balboekjes komt dat meestal niet voor en krijg je alleen de naam van de dans. Bovendien worden balboekjes pas populair na 1840. Het is dus een beetje een enigma, maar door dieper te graven in de sociale structuur van de vereniging die ze uitgaf, is het wel enigszins te duiden denk ik.

De slideshow kan ik niet online zetten voor het grote publiek, omdat er archiefdocumenten in te zien zijn, die ik niet geklaard heb voor publiek gebruik op deze site, maar via deze link kunnen jullie wel de lezing her-beluisteren. Veel plezier ermee.