Draaiorgels en danscultuur

Mortier_Dansorgel

In dit blogbericht wil ik jullie aandacht vestigen op de interessante website van de vereniging van verzamelaars van mechanische muziekinstrumenten Mechamusica. Dat draaiorgels vele met dansmuziek te doen hebben staat buiten kijf. Veel mensen associëren draaiorgels met straatmuziek. Ze kennen de straatorgels zoals ze vandaag in Nederland nog steeds de dienst uitmaken en waar ze tot UNESCO – werelderfgoed zijn verheven. Wat weinigen echter weten is dat draaiorgels eigenlijk vooral in Frankrijk en België werden gebouwd en dat ze pas nadat de grote mode over was, ze aan Nederlanders werden verkocht. Helaas voor ons, hadden de Nederlanders rapper door dat draaiorgels vaak pareltjes van volkscultuur zijn die je moet redden van de teloorgang. Het nationaal museum voor mechanische muzieksintrumenten, Van Speelklok tot Pierement, bestaat als instelling al sinds 1956 en draaide tot 1970 letterlijk volledig op vrijwilligers. Hier in Vlaanderen moesten recent nog talloze verzamelaars en passionés de administratie cultuur overtuigen van het nut van de aankoop van de Ghijssels collectie. Die… ondertussen nergens wordt tentoongesteld. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Update 08/07/2014: de collectie Ghijssels wordt wellicht over een paar jaar alsnog tentoonsgesteld in het vernieuwde Museum Vleeshuis in Antwerpen

Bron beeld: www.speelklok.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *